PubQuiz - Frågesport på BAR BQ

James Syme har folkbildat på krogen i över 10 år. Allt började när James en gång hittade en frågesportsmaskin på en av stans krogar. En urtrist maskin där man fick stoppa i pengar för att sedan få se några frågor dyka upp på skärmen. Vem skulle vara intresserad av att betala pengar för det?

 

Vår quizmaster som kommer från Skottland, tyckte det var bättre att introducera den engelska pubquiz- traditionen till Sverige istället. Som den skotte han är ringde han till en engelsk kvinna på BBC, som visste hur en bra brittisk quiz skulle genomföras. Han fick flera bra tips på hur man kunde göra, och insåg att det fanns potential för trevliga pubquizkvällar i Linköping. James engelsk-svenska frågesportkoncept är fortfarande en succe efter mer än ett decenium.

James folkbildar på krogen

Hämtat från vår trevliga lokaltidning "Linköpings Tidning" som du hittar på www.linkopingstidning.se.

 

 

Att kunskapsspel som Trivial Pursuit och liknande är populära råder ingen tvekan om. Men frågesportstävlingar, så kallade quiz är också mycket uppskattade, inte minst på krogen. Linköping har en riktig quizmakare i James Syme som satt ihop sina frågesporter i tio år.

Allt började när James en gång hittade en frågesportsmaskin på en av stans krogar. En urtrist maskin där man fick stoppa i pengar för att sedan få se några frågor dyka upp på skärmen. Vem skulle vara intresserad av att betala pengar för det?

Importerad engelsk pubtradition

 

James som kommer från Skottland, tyckte det var bättre att introducera den engelska pubquiz- traditionen till Sverige istället. Så här tio år senare skulle det visa sig vara ett genidrag som roat många på stadens krogar. Jag som är skotte ringde alltså till en engelsk kvinna på BBC, som visste hur ett bra quiz skulle genomföras. Jag fick flera bra tips på hur man skulle göra, och insåg att det fanns potential för trevliga pubquizkvällar på Hamlet. Vi började i liten skala med några få lag och det blev succé säger James. I England har varenda pub quizkvällar och nu när vi kört i tio år här i Linköping så har vi inte mindre än arton lag som tävlar regelbundet. Jag är oerhört imponerad av deras kunskaper, de är verkligen fantastiskt duktiga säger James. På Bar BQ börjar gästerna samlas kring borden. James står i hörnet och har delat ut det första av fyra ark med frågor.

 

Kategorierna är varierade och det ingår alltid musikfrågor där man får lyssna på olika musikstycken. Maten och drycken har serverats och lagen som till större delen består av män i varierande åldrar tar frågorna på största allvar. Vi har kört ett tag nu och det är fortfarande kul. Vi är ett bra gäng som har roligt tillsammans när vi sätter oss med James frågor. Det är ju så klart bra med en bra allmänbildning men specialkunskaper inom vissa områden är heller inte helt fel säger Andreas Gustafsson i laget Give Em Hell som består av personal från Länsstyrelsen. Det är fokuserade miner samtidigt som man skrattar och har det roligt. Frågorna är minst sagt varierade och de femton minuter som lagen har på sig rusar snabbt iväg.

 

Totalt sitter ett fyrtiotal personer och tillsammans försöker knäcka James frågor. Det är inte helt lätt och för att lyckas måste man ha ett bra lag med bredd och stor allmänbildning. Frågor om avlägsna fruktsläktingar till clementiner varvas med ryska klassiska mästerverk, historiska fältslag och skotska floder. Just frågornas bredd är något som James lägger mycket tid på. Konceptet är så väl utvecklat att James inte har några planer på att göra några förändringar. Upplägget är förfinat och fungerar väldigt bra. Jag har alla lagmedlemmar i huvudet när jag letar fram frågorna och det är en utmaning att hitta frågor som de får fundera rejält på. Frågorna hittar jag oftast i uppslagsböcker men även i min vardag. Musiken är dock den svåraste kategorin, det finns ju så många genrer att välja mellan. Quiz är folkbildning, och det absolut viktigaste är att deltagarna har kul, och så klart så lär de sig ett och annat under tiden säger James.

 

För Linköpings Tidning Johan Åhlund ("Saxat" ur Linköpings Tidning den 20 juni 2010)